marți, 20 noiembrie 2012

Basescu cu ochelari de cal



Din dorinta de a-si mobiliza partidul, care nu are nicio sansa in alegerile din decembrie, Traian Basescu spune pe unde nimereste ca, daca USL va inregistra un scor de peste 50%, el tot nu il va numi premier pe Victor Ponta.
Argumentul sau este ca in art. 103 din Constitutie se face vorbire despre “partidul care a obtinut majoritatea absoluta”. Citind acest articol cu ochelari de cal, adica neuitandu-se nici in stanga, nici in dreapta , la alte legi, cum ar fi cea a partidelor polititice sau legea electorala, Basescu crede ca el va chema partdidele din USL, pe rand, la consultari. Nu il pot banui pe Basescu chiar atat de lipsit de inteligenta, cu toate ca nu prea sufera de o asemenea “boala”, incat sa cred ca nu intelege cum este cu art. 103. Intr-o lege, si, mai ales in Constitutie, nu poti scrie toate amanuntele. Se scrie principiul, norma juridica, consecintele decurg de aici.
Articolul 103 din Constitutie are urmatorul inteles: invingatorul cu peste 50% propune candidatul la functia de prim-ministru. Ceea ce nu vrea sa inteleaga Basescu sau se face ca nu intelege, este ca atata timp cat USL participa in alegeri ca alianta inregistrata si castiga alegerile, ea este similara partidului invingator.
Traian Basescu va fi obligat sa respecte Constitutia in acest inteles si sa desemneze candidatul propus de USL pentru functia de prim-ministru. Admitand ca Basescu va intelege acest lucru, ne imaginam ca va chema la consultari partidele pe rand. Prima intrebare adresata partidelor ar trebui sa fie: puteti avea o majoritate in Parlament de 50%?
Este evident ca numai USL va putea raspunde “da”. Concluzia este ca indiferent de ce spune Basescu, USL il va putea propune, iar el il va desemna pe Victor Ponta candidat pentru functia de prim-ministru.                                                             


                                                                                                             Octavian Bot
Candidat Camera Deputatilor
Sector 2, Colegiul 8, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu